Zen.nl Rients Ritskes
Zen.nl ZenActueel

Zen.nl Rients Ritskes kaart Nederland vestigingen
Zen.nl Rients Ritskes

Nummer 11, 14 maart 2014. Zie hieronder het archief

Kill your parents
Leo van Nieuwenhuijzen, Zen.nl Nijmegen. Tijdens een coachinggesprek suggereerde mijn ziop-opleider Rients Ritskes mij te verdiepen in het Oedipus-complex. Oedipus verwijst naar de mythe waarin Oedipus zijn vader doodt en zijn moeder trouwt. In het kort gaat het complex over de klassieke verhouding van een zoon tot zijn ouders. Volgens Freud hecht de zoon zich aan zijn moeder en strijdt hij tegen de vader. Volgens Rients is het vaak andersom, de moeder hecht zich bovenmatig aan haar zoon en ze spannen samen tegen haar echtgenoot. De vrouwelijke variant is het Elektra-complex waarin een dochter haar vader bewondert en de strijd met haar moeder aangaat, om de aandacht van vader. Als een kind die band doorbreekt, ontstaat de mogelijkheid een volwassen relatie aan te gaan met zichzelf en daardoor met anderen.
Typisch voor mij ging ik er eerst vooral van alles over lezen. De gedachte aan de koan 'Kill your parents' kwam op en daar schrok ik behoorlijk van. Die schrik was voor mij een aansporing om er echt wat mee te gaan doen. Ik had toch meer ontzag of zelfs angst voor mijn ouders dan ik dacht.

Hoe? Wat? Waarom?
Ik sprak er met vrienden over, nog niet met mijn ouders. Iedereen had wel een paar verhalen over hun rol in het gezin en de typische dingen van hun gezin. Dat gaf leuke spiegels en ik leerde mijn vrienden er ook beter door kennen. Nu mijn vrienden zelf ouders zijn hoor ik ook hoe zij dingen rechtstreeks hebben overgenomen van hun ouders of juist niet. Zij geven allemaal grif toe dat ideaal ouderschap niet bestaat. Hoe een kind uiteindelijk een gebeurtenis opvat en zich eigen maakt valt maar beperkt te sturen. Ouderschap is soms incidentenmanagement en een kleine noodgreep kan door een kind totaal anders worden opgevat en zo een eigen leven gaan leiden. Je opvoeding levert geen smoes op om je ouders de schuld te geven, het kan wel verklaren waarom je doet zoals je doet.
'Kill your parents' vroeg er toch om dat ik mijn ouders opzocht. Ik had en heb een goede verhouding met ze, maar het moest anders. Ik nam hen daarom afzonderlijk mee op pad en heb hun alleen: hoe, wat en waarom gevraagd.
         Leo van Nieuwenhuijzen met zijn ouders
Ik stelde de vragen, die ik nooit eerder durfde te vragen. Eén op één is een gesprek anders dan wanneer we met ons drieën zijn. Mijn ouders vertelden hoe zij zich gebeurtenissen herinneren of beleefd hebben en wat ze graag anders gedaan hadden. Ik kreeg niet altijd een direct antwoord en evenmin de antwoorden die ik verwachtte. Mijn herinneringen klopten niet altijd en mijn ouders bleken ook verhalen van hun ouders op hun eigen manier doorgezet te hebben. Door al die verhalen zie ik de lijnen in mijn leven beter en kan ik dingen vanuit een heel ander perspectief zien.

Oerbubbels doorzien
In de wandelingen met mijn ouders veranderde de afstand. Door echt open te vragen, stapte ik uit het geijkte patroon en gaf ik ruimte. In plaats van dat ik het kind was, bekeek ik hen en speelde met de situatie. Ik liep niet langer een stap voor mijn moeder uit maar ging naast haar lopen en liet haar de route bepalen. Door een stap terug te nemen werd onze relatie anders. Door deze open gesprekken zie ik hun niet meer vooral als mijn ouders. Door ruimte te geven kom ik dichter bij hen en bij mijzelf. Dat geeft veel vrijheid, alleen al om me
minder alleen als zoon te gedragen en te wachten op troost, goedkeuring, aandacht, door straf te vrezen, etc. Die vrijheid geldt niet alleen voor mij, maar ook voor hen. Doordat ik mij anders opstel, kunnen zij zich anders opstellen en druk ik hun niet in de rol van vader of moeder, van trooster of verzorger.
Sterker nog, ik druk ook anderen minder in de rol van mijn vader of mijn moeder. Mijn chef is niet langer mijn vader en mijn vriendin is niet mijn moeder. In het besef van dat laatste, is sinds kort een nieuwe relatie ontstaan, één die mij heel gelukkig maakt.
Door mijn oerbubbels te doorzien signaleer ik sneller hoe ik ben voorgeprogrammeerd. Vraag ik weer om troost of aandacht, of vrees ik straf? Dat bewustzijn geeft de keus om het anders te doen. Dat bewustzijn is voor mij zen in het dagelijks leven.
Wil je ook jouw persoonlijke zenverhaal teruglezen in de ZenActueel en kans maken op een mooi handgemaakt zenpak ter waarde van €115,-? Stuur dan jouw Zenstory van maximaal 750 woorden naar zenactueel@zen.nl.

Uitgestelde koffie, uitgesteld geluk
Elja Stoel-Kollau, Zen.nl ’s-Hertogenbosch. Een paar weken geleden kwam ik een prachtig initiatief tegen in een berichtje op Facebook. Dit bericht ging over uitgestelde koffie en ik wil het graag met jullie delen:
'In een klein café komen een paar mensen binnen die vijf koffie bestellen; twee voor henzelf en drie uitgesteld. Ze betalen en lopen naar hun tafel en ik vraag mijn vriend, 'Wat betekent dat, 'uitgestelde koffie?''. Het antwoord: 'Wacht maar, dat merk je zodadelijk wel.'
Na dat antwoord van mijn vriend kijken we nog wat langer naar wie er binnenkomen en hoe ze bestellen.
Twee meisjes bestellen ieder een koffie, betalen en gaan weer weg. De volgende order wordt gedaan door drie advocaten. Zij bestellen zeven koffie, drie voor hen en vier uitgesteld. Ik ben nog steeds niet veel wijzer en vraag me nog steeds af wat die uitgestelde koffie te betekenen heeft. Plotseling stapt er een man binnen die er uitziet als een zwerver. Hij loopt naar de bar en vraagt vriendelijk; 'Is er nog een uitgestelde koffie?'
Het is een systeem, heel eenvoudig; iemand koopt van tevoren een kop koffie voor iemand die het niet kan betalen. Je weet dus vooraf niet voor wie je bestelt. Het hoeft niet perse een koffie te zijn, het mag natuurlijk ook een andere (warme) drank zijn of een boterham of zelfs een complete maaltijd.
Zou het niet mooi zijn als er in ieder dorp of in iedere stad café's en/of winkels waren waar men uitgestelde producten kan kopen voor onze minder gefortuneerde medemens?'


Stichting Vrienden van Zen.nl
Wat een prachtig systeem. En wat mooi dat het aantal koffiezaakjes dat mee doet
            Tekening DaiDo Maas, Zen.nl Hilversum
groeit in Nederland. De koppeling met de Stichting Vrienden van Zen.nl was voor mij gauw gemaakt. De missie van deze stichting is:
Stichting Vrienden van Zen.nl heeft als doel het bieden van ondersteuning aan mensen die een cursus of een sesshin bij Zen.nl willen volgen, maar daartoe niet over (voldoende) financiële middelen beschikken. De Stichting Vrienden van Zen.nl wil zo een bijdrage leveren aan een algehele verhoging van het geluksniveau.
De stichting is op zoek naar donateurs. De eenvoud van uitgestelde koffie is ook toepasbaar op een cursus of les van Zen.nl. Voor mij persoonlijk is het zo dat ik geniet van iedere zen-les die ik volg.
Alleen al het binnenstappen van de zendo geeft mij een prettig gevoel. De zendo is voor mij een plaats waar alles lichter voelt. Deze ervaring wil ik graag delen met anderen. De kosten voor een les bij Zen.nl bedragen 15 euro. Voor 15 euro koop je dus een beetje uitgesteld geluk voor een ander.
Klik hier voor meer informatie over uitgestelde koffie.
Klik hier voor de website van Stichting Vrienden van Zen.nl.
Wil je een donatie overmaken naar de stichting, dan kan dat op rekeningnummer
NL79 TRIO 0781 4583 58 ten name van 'Stichting Vrienden van Zen.nl'.
Afgelopen februari organiseerde Zen.nl Maastricht een zeer geslaagde weekendsesshin met als thema het begrip 'Merkstenen' van Dag Hammerskjöld. Uitgangspunt was de volgende tekst van de 17e eeuwse Franse wiskundige, theoloog en filosoof Blaise Pascal:
Ik weet niet wie me op de wereld heeft gezet en wat de wereld is, of wat ikzelf ben. Ik leef in een vreselijke onwetendheid over alle dingen. Ik weet niet wat mijn lichaam is, wat mijn zintuigen en mijn geest zijn. Ik weet niet eens wat dat deel van mij is dat denkt wat ik zeg en dat over alles nadenkt, ook over zichzelf, en zichzelf evenmin kent als iets anders. Ik zie die verschrikkelijke ruimten van het heelal die mij omvatten en constateer dat ik aan één hoekje van deze enorme uitgestrektheid gebonden ben, zonder dat ik weet waarom ik juist hier en niet ergens anders ben geplaatst, en evenmin waarom de weinige tijd die ik gekregen heb om te leven, mij is toegewezen op dit moment van de ganse aan mij voorafgaande en op mij volgende eeuwigheid, en niet op een ander moment. Aan alle kanten zie ik slechts oneindigheden, die mij omsluiten als een atoom of als een schaduw die er maar één ogenblik is en dan nooit meer.
Van 27 tot en met 29 juni 2014 organiseert Zen.nl Maastricht de volgende Weekendsesshin in Rohren.
Mis de volgende ZenActueel niet, abonneer je hier.

Archief

ZenActueel 24 april 2015

ZenActueel 17 april 2015

ZenActueel 10 april 2015

ZenActueel 3 april 2015

ZenActueel 27 maart 2015

ZenActueel 20 maart 2015

ZenActueel 13 maart 2015

ZenActueel 6 maart 2015

ZenActueel 27 februari 2015

ZenActueel 20 februari 2015

ZenActueel 13 februari 2015

ZenActueel 6 februari 2015

ZenActueel 30 januari 2015

ZenActueel 23 januari 2015

ZenActueel 16 januari 2015

ZenActueel 9 januari 2015

ZenActueel 2 januari 2015

ZenActueel 26 december 2014

ZenActueel 19 december 2014

ZenActueel 12 december 2014

ZenActueel 5 december 2014

ZenActueel 28 november 2014

ZenActueel 21 november 2014

ZenActueel 14 november 2014

ZenActueel 7 november 2014

ZenActueel 31 oktober 2014

ZenActueel 24 oktober 2014

ZenActueel 17 oktober 2014

ZenActueel 10 oktober 2014

ZenActueel 3 oktober 2014

ZenActueel 26 september 2014

ZenActueel 19 september 2014

ZenActueel 12 september 2014

ZenActueel 5 september 2014

ZenActueel 29 augustus 2014

ZenActueel 22 augustus 2014

ZenActueel 15 augustus 2014

ZenActueel 8 augustus 2014

ZenActueel 1 augustus 2014

ZenActueel 25 juli 2014

ZenActueel 18 juli 2014

ZenActueel 11 juli 2014

ZenActueel 4 juli 2014

ZenActueel 27 juni 2014

ZenActueel 20 juni 2014

ZenActueel 13 juni 2014

ZenActueel 6 juni 2014

ZenActueel 30 mei 2014

ZenActueel 23 mei 2014

ZenActueel 16 mei 2014

ZenActueel 9 mei 2014

ZenActueel 2 mei 2014

ZenActueel 25 april 2014

ZenActueel 18 april 2014

ZenActueel 11 april 2014

ZenActueel 4 april 2014

ZenActueel 28 maart 2014

ZenActueel 21 maart 2014

ZenActueel 14 maart 2014

ZenActueel 7 maart 2014

ZenActueel 28 februari 2014

ZenActueel 21 februari 2014

ZenActueel 14 februari 2014

ZenActueel 7 februari 2014

ZenActueel 31 januari 2014

ZenActueel 24 januari 2014

ZenActueel 17 januari 2014

ZenActueel 10 januari 2014

ZenActueel 3 januari 2014

Zen.nl nieuwsbrief 27 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 29 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 22 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 15 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 8 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 1 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 25 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 18 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 11 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 4 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 27 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 30 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 23 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 16 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 2 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 31 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 24 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 17 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 10 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 3 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 29 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 25 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 11 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 4 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 30 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 23 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 16 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-1 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-4 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-3 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief januari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief december 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief november 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief oktober 2011 in pdf

Fotocollage uitzicht en opening Zen.nl Nijmegen 2 sept. 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 met Sri Lanka special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2011 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief kerst 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.5 december 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.4 november 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.3 oktober 2010 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.2 september 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.1 augustus 2010 in pdf over artsen en Zen

Zen.nl nieuwsbrief juni 2010 in pdf over sesshin in Barchem

Zen.nl nieuwsbrief april 2010 in pdf over Zen in China

Zen.nl nieuwsbrief over 2008 in pdf

Nieuws in de media

Casa luna radio interview op 2 november jl. met Rients over Zen en geluk

BNR Nieuwsradio interview met Rients Ritskes en Liselotte Smits, dd. 6-10-2010

Vanaf 9:28 minuten begint het interview!

Meer:

Videos, waaronder de sesshin film van Denemarken 2010

Boeken, waaronder het nieuwe boek Leer denken wat je wil denken / basisboek zentraining

Publicaties in de diverse media die over Zen.nl geschreven zijn, waaronder
De effecten van zen.