Zen.nl Rients Ritskes
Zen.nl
ZenActueel
Zen.nl Rients Ritskes kaart Nederland vestigingen
Zen.nl Rients Ritskes

Nummer 5, 31 januari 2014. Zie hieronder het archief
Zen.nl Hilversum
officieel geopend
Redactie ZenActueel. Zaterdag was het zover, Zen.nl Hilversum kon officieel worden geopend. De openingsceremonie werd uitgevoerd door DaiDo Maas, samen met Rients Ritskes en alle aanwezigen. DaiDo is de oprichter van Zen.nl Hilversum en heeft de nieuwe vestiging met hulp van veel vaklieden en vrienden gestalte gegeven. Hij is opleider en een van meest senior docenten binnen Zen.nl. hij werkt al meer dan twintig jaar samen met Rients. Laatstgenoemde hield ter gelegenheid van deze officiële opening een lezing over Zen en Levenskunst. In ongeveer drie kwartier schetste Rients de ontwikkeling van het idee levenskunst gedurende de afgelopen 2500 jaar. Het thema geluk staat daarin vanaf het begin centraal. Zo liet Rients zien dat het woord 'geluk' in het ruim 800 pagina's dikke boek De verzameling van lange leerredes, meer dan tachtig keer wordt genoemd. Deze verzameling is een van de oudste teksten die aan Boeddha toegeschreven worden.
Een eeuw of twee later is het Aristoteles in Griekenland die in zijn beroemde boek Ethica een even belangrijke rol toedicht als Boeddha aan geluk in de kunst van het leven. Door toedoen van de


christelijke moraal is geluk daarna eeuwenlang iets geweest voor in het hiernamaals, maar dankzij filosofen als onder anderen Schopenhauer, Nietzsche en Pierre Hadot zijn de oude filosofen weer gaan herleven en mag geluk weer centraal staan in dit leven. Belangrijk is, zo hield Rients zijn gehoor voor, om het verschil te kennen tussen genot en geluk en hij gaf ons zijn definities, zoals beschreven in zijn boek Zen en Geluk:

Genot is kort durend geluk en geluk is het vermogen om onder alle omstandigheden te kunnen genieten.

Genieten is dus lekker en gelukkig zijn een feest, maar om dit feest van geluk te kunnen vieren moet je wel de kunst van het leven beheersen. Iemand in het gehoor vroeg of je dan dus altijd geniet
als je gelukkig bent en Rients legde uit dat dit niet zo hoeft te zijn. Geluk is een vermogen, zoiets als het vermogen om te zwemmen, maar als je kunt zwemmen hoef je dat niet altijd te doen. Maar zwemmen c.q. genieten wanneer je dat wilt, dat is natuurlijk fantastisch. Zen, boeddhisme en de oude Griekse filosofen geven daarbij adviezen hoe je die levenskunst kunt beoefenen. Zelfreflectie, dat wat je doet zo goed mogelijk doen en je geluk delen met anderen zijn daarin zeer belangrijke gemeenschappelijke elementen. DaiDo en zijn docenten werden veel geluk gewenst door alle aanwezigen en er werd getoost op een mooie toekomst voor Zen.nl Hilversum als een plek waarin ze hopelijk heel veel mensen professioneel mogen faciliteren in het werken aan levenskunst en het vinden van duurzaam geluk.
Helemaal Zen met Zen.nl
Redactie ZenActueel. Op haar blog Blueberry Bicycle heeft Laury-Ann een artikel geschreven over haar ervaringen bij Zen.nl. Eind januari heeft ze een proefles gevolgd bij Zen.nl 's-Hertogenbosch en ze verteld hoe ze het ervaren heeft:

Een paar weken geleden volgde ik mijn eerste yogales maar omdat dit nu fysiek niet mogelijk is, wilde ik kennismaken met meditatie. En wat zou het geweldig zijn om te leren hoe ik mij beter kan ontspannen en beter om kan gaan met wat er nu allemaal gebeurt in mijn leven, dit een plekje te kunnen geven en meer rust in mijn hoofd te krijgen. Dit leer je natuurlijk niet allemaal in één les, hier kun je een introductiecursus voor volgen in Zen.
Zen.nl is een samenwerkings verband van een aantal zencentra in Nederland en staat onder leiding van zenmeester Rients Ritskes, één van de pioniers op het gebied van Zen in Nederland en auteur van zeven praktische boeken over zen. Zen is een meditatietechniek, die als training in menig opzicht te vergelijken is met mentale fitness. Direct merkbare resultaten zijn veelal een betere concentratie, beter slapen, meer energie, goed kunnen ontspannen en creatiever zijn. Dit alles leidt tot verdieping en beter functioneren in werk en privé. In elk van de 33 vestigingen van Zen.nl worden meditatiecursussen gegeven voor beginners en gevorderden. In de introductie cursus wordt Leer Denken wat je wilt Denken gebruikt als basisboek voor de zentraining.
Dit is te lezen op de website van Zen.nl. Afgelopen weekend maakte ik zelf kennis met de meditatie van Zen.nl en wat ik ervan vond lees je hier!

Wat is Zen?
Zen betekent letterlijk concentratie. Het is een Japans woord dat afgeleid is van het Chinese woord 'chan'. In Europa en Amerika spreken we over zen en veel minder over chan. Dat komt doordat het vooral Japanse zenmeesters zijn geweest, die naar het Westen kwamen om ons in zen te onderwijzen.
Eén van de Japanse zenmeesters is Hirata Roshi, abt van het beroemde zenklooster Tenryu-ji in Kyoto. Hij bezocht Europa vele malen en onderwees velen over de eeuwenoude zentradities. Ook stelde hij zijn klooster open voor enkele toegewijde studenten uit het westen. Vier van deze studenten werden door hem persoonlijk opgeleid tot zenleraar. Eén van hen is Rients Ritskes (oprichter van Zen.nl/Zentrum), die van hem de kloosternaam Ran-zen kreeg. Ran-zen betekent Nederlandse Zen.


Meditatie
De zentraditie heeft veel facetten en meditatie is daarvan ongetwijfeld de bekendste en meest wezenlijke. De andere zentradities spruiten eigenlijk voort uit deze geestelijke oefening. Het
         Laury-Ann

ontwerpen, aanleggen en onderhouden van de typische zentuinen is een tweede zentraditie die de laatste jaren aan populariteit wint.
Mensen in het westen waarderen de beoefening van zenmeditatie vooral vanwege de rustgevende uitwerking die het op ons heeft. Wie regelmatig mediteert weet dat men er onder andere beter door slaapt, minder gestresst door raakt en er zich beter door kan concentreren. Het is duidelijk aangetoond dat wie mediteert zich geestelijk en lichamelijk beter voelt. Dit komt doordat ontspanning en balans een gunstige invloed hebben op onze algehele gezondheid.

Mijn ervaring met Zen.nl
Bovenstaand is wat wij ook meekregen van de Zen docente. Op een hele aangename, rustige manier vertelde ze waar Zen vandaan kwam en wat het kan doen met je. We waren met een redelijk grote groep op deze proefles afgekomen, waar de meditatiekussens al voor ons klaar lagen. Er hing een hele fijne sfeer en ook het gebouw straalt rust uit en er was een fijne energie, die ik al meteen voelde toen ik binnen kwam. Na een korte intro en het voorstellen aan elkaar, legde de docente uit hoe we het best konden gaan zitten. Dit kan op verschillende manieren, hoe je het zelf het prettigst vind. Als je niet prettig zit op een kussentje, kun je zelfs op een krukje mediteren. Daarna begonnen we met een meditatie oefening van 10 minuten. Deze hield in dat elke keer wanneer je uitademt, je ook moet tellen. Tot 10. De kunst is om in dit ritme te blijven en je niet af te laten leiden! Mijn eerste gedachte was: 'Hoe ga ik dit in godsnaam 10 minuten volhouden?' Maar eigenlijk
vloog de tijd voorbij.
Ook moet ik zeggen dat ik had verwacht dat het veel moeilijker zou zijn om me alleen met het tellen bezig te houden. Maar ik ben de tel niet kwijtgeraakt! Soms merk je wel dat je gedachtes krijgt en de kunst is om dan gewoon door te blijven tellen bij elke uitademing. Dit werkte ontzettend ontspannend. En wetende dat er gelijkgestemden op dat moment in dezelfde ruimte met hetzelfde bezig zijn, was ook een erg fijne gedachte en dat maakte de stilte zeer prettig. Ik moet zeggen dat ik heel blij ben dat ik deze oefening heb geleerd en hem nu zelf vaker toe zal passen. Wat ik ook erg bijzonder vond, is dat we leerden met halfopen ogen te mediteren. Ik dacht namelijk altijd dat je mediteren met je ogen dicht deed en dat je vaak in slaap valt. Maar ik heb dan ook niet zo veel ervaring met meditatie en begreep later dat dit dan juist ook is bedoeld om niet in slaap te kunnen vallen ;). We sloten de les af met een kopje thee, wat een fijne traditie is bij Zen. Mijn ervaring bij Zen.nl was bijzonder en is dan ook voor herhaling vatbaar!
Wil je meer info of ben je benieuwd naar een vestiging bij jou in de buurt? Kijk dan op de site van Zen.nl Kijk ook eens dit filmpje met uitleg van Rients Ritskes zelf, die uitlegt wat Zen is. Op het Youtube kanaal zijn nog meer inspirerende filmpjes te vinden en check ook eens de agenda om te zien wat voor (gratis) lessen er bij jou in de buurt zijn!

Hartelijk dank Laury-Ann voor het delen van je ervaringen! Iedereen is van harte welkom bij de vele proeflessen die dit en volgend weekend bij vele Zen.nl-vestigingen plaats zullen vinden, zie de Zen.nl-agenda voor meer info.
Mis de volgende ZenActueel niet, abonneer je hier.

Archief

ZenActueel 24 april 2015

ZenActueel 17 april 2015

ZenActueel 10 april 2015

ZenActueel 3 april 2015

ZenActueel 27 maart 2015

ZenActueel 20 maart 2015

ZenActueel 13 maart 2015

ZenActueel 6 maart 2015

ZenActueel 27 februari 2015

ZenActueel 20 februari 2015

ZenActueel 13 februari 2015

ZenActueel 6 februari 2015

ZenActueel 30 januari 2015

ZenActueel 23 januari 2015

ZenActueel 16 januari 2015

ZenActueel 9 januari 2015

ZenActueel 2 januari 2015

ZenActueel 26 december 2014

ZenActueel 19 december 2014

ZenActueel 12 december 2014

ZenActueel 5 december 2014

ZenActueel 28 november 2014

ZenActueel 21 november 2014

ZenActueel 14 november 2014

ZenActueel 7 november 2014

ZenActueel 31 oktober 2014

ZenActueel 24 oktober 2014

ZenActueel 17 oktober 2014

ZenActueel 10 oktober 2014

ZenActueel 3 oktober 2014

ZenActueel 26 september 2014

ZenActueel 19 september 2014

ZenActueel 12 september 2014

ZenActueel 5 september 2014

ZenActueel 29 augustus 2014

ZenActueel 22 augustus 2014

ZenActueel 15 augustus 2014

ZenActueel 8 augustus 2014

ZenActueel 1 augustus 2014

ZenActueel 25 juli 2014

ZenActueel 18 juli 2014

ZenActueel 11 juli 2014

ZenActueel 4 juli 2014

ZenActueel 27 juni 2014

ZenActueel 20 juni 2014

ZenActueel 13 juni 2014

ZenActueel 6 juni 2014

ZenActueel 30 mei 2014

ZenActueel 23 mei 2014

ZenActueel 16 mei 2014

ZenActueel 9 mei 2014

ZenActueel 2 mei 2014

ZenActueel 25 april 2014

ZenActueel 18 april 2014

ZenActueel 11 april 2014

ZenActueel 4 april 2014

ZenActueel 28 maart 2014

ZenActueel 21 maart 2014

ZenActueel 14 maart 2014

ZenActueel 7 maart 2014

ZenActueel 28 februari 2014

ZenActueel 21 februari 2014

ZenActueel 14 februari 2014

ZenActueel 7 februari 2014

ZenActueel 31 januari 2014

ZenActueel 24 januari 2014

ZenActueel 17 januari 2014

ZenActueel 10 januari 2014

ZenActueel 3 januari 2014

Zen.nl nieuwsbrief 27 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 29 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 22 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 15 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 8 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 1 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 25 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 18 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 11 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 4 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 27 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 30 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 23 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 16 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 2 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 31 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 24 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 17 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 10 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 3 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 29 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 25 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 11 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 4 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 30 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 23 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 16 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-1 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-4 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-3 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief januari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief december 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief november 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief oktober 2011 in pdf

Fotocollage uitzicht en opening Zen.nl Nijmegen 2 sept. 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 met Sri Lanka special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2011 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief kerst 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.5 december 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.4 november 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.3 oktober 2010 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.2 september 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.1 augustus 2010 in pdf over artsen en Zen

Zen.nl nieuwsbrief juni 2010 in pdf over sesshin in Barchem

Zen.nl nieuwsbrief april 2010 in pdf over Zen in China

Zen.nl nieuwsbrief over 2008 in pdf

Nieuws in de media

Casa luna radio interview op 2 november jl. met Rients over Zen en geluk

BNR Nieuwsradio interview met Rients Ritskes en Liselotte Smits, dd. 6-10-2010

Vanaf 9:28 minuten begint het interview!

Meer:

Videos, waaronder de sesshin film van Denemarken 2010

Boeken, waaronder het nieuwe boek Leer denken wat je wil denken / basisboek zentraining

Publicaties in de diverse media die over Zen.nl geschreven zijn, waaronder
De effecten van zen.