Zen.nl Rients Ritskes
Zen.nl ZenActueel

Zen.nl Rients Ritskes kaart Nederland vestigingen
Zen.nl Rients Ritskes

Nummer 16, 18 april 2014. Zie hieronder het archief

Help World Peace is Possible in OranjeZen.nl Nederland Zen.nl is sponsor van WPIP. De Stichting World Peace is Possible (zonder winstoogmerk) heeft voor het WK 2014 in Brazilië speciale oranje T-shirts ontworpen. Hun doelstelling is het wereldwijd verspreiden van de positieve boodschap: World Peace is Possible. Een boodschap die door herhaling aan kracht moet gaan winnen. De Oranje shirts zijn gemaakt van biologische katoen en zijn vanaf heden te koop in de webshop van WPIP. Enkele BN-ers hebben zich al laten fotograferen in het nieuwe oranje shirt. Zie: www.worldpeaceispossible.com. Help a.u.b. ook mee van deze actie een succes te maken, door bijvoorbeeld een of meerdere t-shirts te bestellen en/of door de komende weken helpen verspreiden van free-cards, zie foto. Deze free-cards zijn komende week gratis mee te nemen vanaf je Zen.nl vestiging.


De drie zenzussen
Dymphie, Marina en Sjan Verdaasdonk, geïnterviewd door Etiënne Jacobs, Zen.nl Breda.

Wie was initiatiefnemer?
Dymphie: Al langer was ik op zoek naar een manier om met mijn innerlijke onvrede en onrust om te gaan. Steeds weer kwam ik mezelf tegen in mijn eigen doen en laten. Ik keek naar en reageerde op mensen op een manier waar ik me eigenlijk helemaal niet prettig bij voelde. Dat bracht me in een negatieve spiraal. Toen kwam ik de Zen.nl-borden langs de weg tegen. Ik besloot me aan te melden voor de proefles en ben in september 2012 bij Etiënne met de introductiecursus begonnen.

Dymphie; hoe heb je je zussen enthousiast gekregen?
De introductiecursus en het mediteren voelden destijds meteen goed, al was er soms ook wel weerstand, bijvoorbeeld bij de rituelen. Maar vanaf het begin ben ik enthousiast dagelijks 2 x 20 minuten gaan mediteren. Omdat het mediteren mij veel opleverde en ik wist dat mijn zussen ook zoekende waren, heb ik gevraagd of zij mee naar een proefles wilden gaan. Uiteindelijk heeft Etiënne ze met zijn proefles pas echt de streep over gekregen.

Hoe komt het dat jullie tegelijkertijd aan de introductiecursus deelnemen?
Na de gezamenlijke proefles hebben wij, Sjan en Marina, ons aangemeld voor een introductiecursus, Sjan bij Zen.nl Breda en Marina bij Zen.nl Utrecht. Dymphie neemt nu als assistent van Etiënne deel aan de introductiecursus, in het kader van de opleiding tot zenleraar.

Sjan en Marina; waarom zijn jullie gestart met zen meditatie?
Sjan: Door werk en gezin heb ik een druk bestaan. Hoewel ik geen last heb van stress had ik wel het gevoel dat ik steeds slechter voor mezelf ging zorgen. Daarmee deed ik niet alleen mijzelf tekort, maar ook mijn omgeving. Ik had steeds minder energie en alles voelde als een verplichting, zelfs de 'leuke' activiteiten. Toen ik voor het eerst de zendo binnenstapte voor de proefles voelde ik me meteen meer ontspannen worden en de uitleg van Etiënne en het mediteren voelden heel goed.
Marina: Na de gezamenlijke proefles was ik wel enthousiast maar aarzelde nog; 'Nóg een cursus!?' Ik heb de afgelopen jaren veel 'aan mijzelf' gewerkt, mindfulness, coaching... Ik was op de goede weg maar ik bleef nog wat missen. Omdat ik in die periode veel last had van stress heb ik besloten me meteen aan te melden voor te introductiecursus bij Zen.nl Utrecht.
      De drie zenzussen en Etiënne, met vlnr: Dymphie, Marina en Sjan.
Welke effecten ervaren jullie?
Dymphie: Door het verwerken van bubbels tot inzichten ervaar ik veel positieve effecten, zoals meer energie, meer zelfvertrouwen en meer innerlijke rust.
Sjan: Ik slaap niet heel slecht, maar als ik regelmatig mediteer slaap ik veel beter; ik word minder vaak wakker en sta uitgeruster op. Ik ben me meer bewust geworden van wat ik denk en wat ik wil. Verder neem ik op mijn werk lunchpauze en ik zet 's avonds bijna nooit meer de computer aan. Zo ga ik in kleine stapjes vooruit.
Marina: In het begin voelde het mediteren helemaal niet zo fijn. Ik vond het mediteren echt zwaar, bestormd door gedachten waar ik in meegesleurd werd. Langzamerhand komt daar verbetering in en kan ik de gedachten herkennen als gedachten en niet meer dan dat.
Het grootste leerpunt voor mij is dat dat wat je uitstraalt, je dubbel en dwars terugkrijgt. Doordat ik nu beter luister en niet mijn waarheid opdring aan anderen, zijn mijn relaties enorm verbeterd. Een ander effect ligt bij keuzes maken: doordat ik steeds beter naar mezelf leer luisteren herken ik mijn waarden en kan ik veel bewuster keuzes maken.

Zie je dit terug in jullie relatie als zussen?
Dymphie: Voor mijn gevoel is onze relatie evenwichtiger en hechter geworden. Ik heb mijn zussen beter leren kennen en ik zie mezelf ook in mijn
zussen terug. Hierdoor heb ik meer begrip voor ze gekregen en kan ik beter met ze meevoelen. Volgens mij is dat ook wederzijds en nog groeiende.

Mediteren jullie ook samen?
We mediteren bijna nooit samen, maar af en toe komt het ervan. Eind dit jaar gaan we van 28 t/m 30 november samen een weekendsesshin beleven (in Stoutenburg, door Zen.nl Utrecht en Zen.nl Tilburg). Dit zal voor ieder van ons persoonlijk, maar ook voor ons gezamenlijk, een bijzondere ervaring zijn. We verheugen ons er nu al op.

Hoe ervaart de rest van de familie jullie zen beoefening?
Dymphie: Mijn man Frank ervaart het alleen maar als positief, hij vindt mij rustiger, stabieler, bedachtzamer, aandachtiger. Hij merkt dat ik minder pieker. Ook is door de zen beoefening de relatie met mijn moeder verbeterd.
Sjan: Eerlijk gezegd weet ik dat niet zo goed, eigenlijk praat ik nooit over waar ik mee bezig ben of wat me bezighoudt. Dat is iets dat ik nog hoop te leren door zenmeditatie. Een van mijn dochters wil nu ook beginnen met zen, maar dat komt meer door Dymphie dan door mij.
Marina: Adrie (mijn partner) merkt dat ik bedachtzamer ben, niet meer zo gemakkelijk uit mijn slof schiet. Doordat ik nu bewuster keuzes maak, dus ook nee zeg, heb ik meer tijd en aandacht voor de dingen in het leven die er echt toe doen.

Ze verloor vier kinderen en werd een lichtend voorbeeld
Rients Ritskes, Zen.nl Nederland. Otagaki Rengetsu (1791-1875) verloor twee mannen en vier kinderen al voor ze 33 was. Gewapend met haar spirituele opvoeding was ze gelukkig in staat deze tragische omstandigheden om te zetten in liefdevolle inspiratie. Gedwongen zelf in haar levensonderhoud te voorzien besloot ze keramiek te maken en al haar kommen en schalen te voorzien van gedichten vol wijze levenslessen. Zo schreef ze op elke theekom of ander voorwerp dat ze produceerde een zenvol gedicht. Tot op de dag van vandaag kunnen we genieten van de door haar nagelaten kunstwerken.


In totaal heeft ze zo'n 50.000 vazen, theekommen, theepotten, en kalligrafieën gemaakt en omdat ze ook in haar eigen tijd al zeer geliefd was, zijn veel van deze kunstwerken tot op de dag van vandaag nog te vinden in musea. Met een beetje geluk kun je er zelfs nog één tegenkomen in een antiekwinkeltje in Kyoto.
Floor Rikken van Zen.nl Utrecht hield onlangs op de landelijke zenleraren bijeenkomst een inleiding over het thema en het boek Zen Women. Ik was geraakt door wat Floor toen vertelde over deze bijzondere vrouw. Samen met Merel, mijn
echtgenote, besloten we onze vrije dag in Kyoto tijdens de pelgrimage in Japan, op zoek te gaan naar iets van dit lichtende voorbeeld.


We hadden sterk het gevoel van 'het moest zo zijn' toen we ergens achteraf in het grote Kyoto een klein postertje zagen over een Rengetsu-tentoonstelling. We konden er online niets over vinden maar wisten nog waar het postertje hing. De kleine tentoonstelling, met 150 van haar werken, bleek tot onze verrassing vlakbij te zijn. Ik was overdonderd door de artistieke kwaliteit die tot uiting komt in al haar creaties en ook gemakkelijk te herkennen is in de hier geplaatste foto's. Haar artistieke kwaliteiten combineerde ze met bescheidenheid en mensenkennis. Wát een bron van inspiratie.
Ze is een van de beroemdste vrouwelijke kunstenaars uit de geschiedenis, een boeddhistische non bekwaam in poëzie, aardewerk en kalligrafie. Haar suggestieve poëtische beelden drukken Zen op een manier uit die woorden alleen nooit kunnen bereiken. Haar kunst, ingebed in zenboeddhistische principes, drukt de pijn en de vreugde van het leven in deze wereld uit. Haar leven en werk stimuleert ons tot volledige inzet, precies daar waar we zijn. Ze moedigt ons aan ons hartstochtelijk te uiten in ons leven en ons werk en daarbij al het egoïsme los te laten.
Ze deed alles met de grootst mogelijke zorgvuldigheid. Ze zocht zelf de klei,
vormde de potten met de hand, gebruikte geen draaischijf en schreef vervolgens op elk werk een van haar gedichten. Ook al beheerste Rengetsu het Kanji (Chinese karakters), veruit het grootste deel van haar kalligrafieën maakte ze in het Japanse fonetische vrouwenschrift, Hiragana.
Elk stuk aardewerk dat Rengetsu heeft gemaakt was doordrenkt met haar goed ontwikkelde artistieke gevoeligheid, haar vastberadenheid en haar realisme. Treffend geeft ze de natuur, het lijden en het menselijk geluk weer, zo treffend dat ze die feitelijk overstijgt. De wabi-sabi-esthetiek heeft in Rengetsu een meesterlijke vertegenwoordiging. Ze was zeer getalenteerd en anders ongetwijfeld zenmeester geworden, maar dat was - en is - helaas nog steeds uitgesloten voor vrouwen in Japan. Ze mocht niet eens de tempel van haar stiefvader overnemen, maar vond in het maken van keramiek een andere en wellicht veel waardevollere manier om de wereld te verlichten.
Voor meer informatie over de komende pelgrimstochten naar Japan, mail misha@zen.nl.ZenActueel nu ook heel goed te lezen op de iPad, smartphone volgt

Redactie ZenActueel. De redactie is blij te kunnen berichten dat de ZenActueel nu ook op de iPad en andere tablet-pc's prima te lezen is. Veel van onze lezers bekijken de ZenActueel op een mobiel apparaat, vandaar dat er hoge prioriteit wordt gegeven aan het nog beter leesbaar maken van ZenActueel op smartphones en tablet-pc's.
De leesbaarheid van de ZenActueel op smartphones laat nu helaas nog te wensen over, daar wordt de komende tijd hard aan gewerkt. Iets minder dan de helft van de lezers bekijkt de ZenActueel op een mobiel apparaat. Hiernaast is te zien met welke apparaten de mobiele lezers ZenActueel bekijken is.
Mis de volgende ZenActueel niet, abonneer je hier.

Archief

ZenActueel 24 april 2015

ZenActueel 17 april 2015

ZenActueel 10 april 2015

ZenActueel 3 april 2015

ZenActueel 27 maart 2015

ZenActueel 20 maart 2015

ZenActueel 13 maart 2015

ZenActueel 6 maart 2015

ZenActueel 27 februari 2015

ZenActueel 20 februari 2015

ZenActueel 13 februari 2015

ZenActueel 6 februari 2015

ZenActueel 30 januari 2015

ZenActueel 23 januari 2015

ZenActueel 16 januari 2015

ZenActueel 9 januari 2015

ZenActueel 2 januari 2015

ZenActueel 26 december 2014

ZenActueel 19 december 2014

ZenActueel 12 december 2014

ZenActueel 5 december 2014

ZenActueel 28 november 2014

ZenActueel 21 november 2014

ZenActueel 14 november 2014

ZenActueel 7 november 2014

ZenActueel 31 oktober 2014

ZenActueel 24 oktober 2014

ZenActueel 17 oktober 2014

ZenActueel 10 oktober 2014

ZenActueel 3 oktober 2014

ZenActueel 26 september 2014

ZenActueel 19 september 2014

ZenActueel 12 september 2014

ZenActueel 5 september 2014

ZenActueel 29 augustus 2014

ZenActueel 22 augustus 2014

ZenActueel 15 augustus 2014

ZenActueel 8 augustus 2014

ZenActueel 1 augustus 2014

ZenActueel 25 juli 2014

ZenActueel 18 juli 2014

ZenActueel 11 juli 2014

ZenActueel 4 juli 2014

ZenActueel 27 juni 2014

ZenActueel 20 juni 2014

ZenActueel 13 juni 2014

ZenActueel 6 juni 2014

ZenActueel 30 mei 2014

ZenActueel 23 mei 2014

ZenActueel 16 mei 2014

ZenActueel 9 mei 2014

ZenActueel 2 mei 2014

ZenActueel 25 april 2014

ZenActueel 18 april 2014

ZenActueel 11 april 2014

ZenActueel 4 april 2014

ZenActueel 28 maart 2014

ZenActueel 21 maart 2014

ZenActueel 14 maart 2014

ZenActueel 7 maart 2014

ZenActueel 28 februari 2014

ZenActueel 21 februari 2014

ZenActueel 14 februari 2014

ZenActueel 7 februari 2014

ZenActueel 31 januari 2014

ZenActueel 24 januari 2014

ZenActueel 17 januari 2014

ZenActueel 10 januari 2014

ZenActueel 3 januari 2014

Zen.nl nieuwsbrief 27 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 december 2013

Zen.nl nieuwsbrief 29 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 22 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 15 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 8 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 1 november 2013

Zen.nl nieuwsbrief 25 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 18 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 11 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 4 oktober 2013

Zen.nl nieuwsbrief 27 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 20 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 13 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 6 september 2013

Zen.nl nieuwsbrief 30 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 23 augustus 2013

Zen.nl nieuwsbrief 16 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 2 augustus 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 juli 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 juni 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 31 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 24 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 17 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 10 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 3 mei 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 april 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 29 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 maart 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 22 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 15 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 8 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 1 februari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 25 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 11 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 4 januari 2013 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 14 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 7 december 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 30 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 23 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 16 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 9 november 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 26 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 19 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 12 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 5 oktober 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 28 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief 21 september 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2012-1 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-4 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-3 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012-2 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief januari 2012 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief december 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief november 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief oktober 2011 in pdf

Fotocollage uitzicht en opening Zen.nl Nijmegen 2 sept. 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief september 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief augustus 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juli 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief juni 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief mei 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 met Sri Lanka special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief april 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief maart 2011 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief februari 2011 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief kerst 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.5 december 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.4 november 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.3 oktober 2010 met sesshin special in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.2 september 2010 in pdf

Zen.nl nieuwsbrief nr.1 augustus 2010 in pdf over artsen en Zen

Zen.nl nieuwsbrief juni 2010 in pdf over sesshin in Barchem

Zen.nl nieuwsbrief april 2010 in pdf over Zen in China

Zen.nl nieuwsbrief over 2008 in pdf

Nieuws in de media

Casa luna radio interview op 2 november jl. met Rients over Zen en geluk

BNR Nieuwsradio interview met Rients Ritskes en Liselotte Smits, dd. 6-10-2010

Vanaf 9:28 minuten begint het interview!

Meer:

Videos, waaronder de sesshin film van Denemarken 2010

Boeken, waaronder het nieuwe boek Leer denken wat je wil denken / basisboek zentraining

Publicaties in de diverse media die over Zen.nl geschreven zijn, waaronder
De effecten van zen.